Çaylar Demlemesini Bilenden II

Çin’de, çay denilince akla asla bizim içtiğimiz t(d)avşan kanı! Çay gelmesin. Onlar genellikle yeşil çay tüketiyorlar. Çinliler çayı seremoniyle hazırlıyorlar. Seremoni, çay demlemenin ne kadar zarif!!! Bir konu olduğunu anlatıyor.

Bir önce ki yazıda “yemek programlarının bizleri ne hale getirdiğine değinmiştik”

Madem herkes bir şekilde yemek yapıyor ve bunları değişik ad ve unvanlar altında bizlere pazarlıyorlar bende size iyi bir çay nasıl demlenir!!! Onu anlatmaya (pazarlamaya) çalışayım.

Çayın nasıl demlendiğine geçmeden önce, çayla ilgili kısacık bir bilgi vermek istiyorum.

Dünya çay üretiminde; Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka’dan sonra Türkiye Beşinci sırada yer almaktadır. Tüketimde ise ilk sıra da yer almaktadır. Günde yaklaşık 245 milyon bardak.

Türkiye’de bir Arap çayı efsanesi vardır. Aslında Arap çayı diye bir çay yoktur; çölsel iklimi olan Ortadoğu’da ya da Suudi Arabistan’da çay yetişmemektedir. Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’ye gelen çay, Sri Lanka’da (Ceylan’da) toplanan ve paketlenen çaydır. Paketli çaylar Türkiye’ye Arabistan’dan veya İran’dan geldiği için menşei olarak ‘Arap çayı’ olarak tanımlanmıştır.

Bu çaylar Sri Lanka-İngilizlerin söylediği şekliyle ‘Seylan çayı’dır. Bu çay, demlendiğinde büyüyen yapraklara sahiptir. Bizim Karadeniz çaylarından oldukça farklıdır. Meraklısı araştırabilir. Sri Lanka çayının dışında aynı coğrafyadaki Hindistan, bir çay memleketidir ve çok farklı ve güzel çayları vardır. En ünlülerinden biri de Darjeling çayıdır.

Çin’de ise 7 farklı renkte, 2 bin çeşit çay olduğundan bahsediliyor. Çayın kilosunun fiyatı 4 dolar ile 40 bin dolar arasında değişiyor. 40 bin dolar olan çay çok ender bulunduğu ve dağlarda özel olarak toplandığından fiyatı pahalı.

Çin’de, çay denilince akla asla bizim içtiğimiz t(d)avşan kanı! Çay gelmesin. Onlar genellikle yeşil çay tüketiyorlar.  Çayın demlenilmesi öyle basit bir şekilde de olmuyor. Çayın hazırlanması ve sunulması her aşaması ayrı bir maharet istiyor. Çinliler çayı seremoniyle hazırlıyorlar. Seremoni, çay demlemenin ne kadar zarif!!! Bir konu olduğunu anlatıyor.

Çinliler yeşil çayı şekersiz olarak, küçük fincanlarda içiyorlar dahası fincanlar bizim küçük çerezliklere benziyor. Bizler ince belli bardaklarda içmeye alışkın olduğumuzdan bizim için zor olsa gerek. Ayrıca yeşil çayında ömrü uzattığına inanıyorlar.

Gelelim bizde ki çay demleme usulüne; öncelikle dökme çayı hiç yıkamadan demliğin içine koyuyoruz; ardından yine demliğin içine çayın en üst noktası su altında kalacak kadar oda sıcaklığında su konur. Altındaki hazneye de yine oda sıcaklığında su konur. Demliğin burun kısmı bir peçete parçasıyla kapatılır ve içerideki buharın dışarı çıkması engellenir. Çaydanlığın alt haznesinden gelen ısı, yukarıdaki çayı yavaş yavaş ısıtır. Ardından alt haznedeki su kaynayınca, üst kısımda ki demliğin tam merkezine yavaşça dökülür. Ardından demliğe su eklenir ve orta ateş!! kaynama süresine devam edilir. Toplam demleme 45 dakika kadar sürer. Çay demlendiğinde, bardaklara dem sadece 1-1,5 parmak kalınlığında olacak şekilde konulur afiyetle içilir.

Açıkçası bunu denedim fark etti mi? Biraz.

Su faktörünü de yabana atmamak lazım.  Kireçle yoğrulmuş, klorla hercümerç edilmiş! Suyla, köylerimizde çeşmelerden aldığımız  sudan demlenilen çay elbette bir olmaz…

Kalın sağlıcakla.

Reklamlar

1 Comment

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s